Read more: ehow.com/how_6645877_create-image-slide-show.html#ixzz2f2ai9qt1...

Rabu, 18 September 2013

RESEPI NASI AYAM SIMPLE


RESEPI NASI AYAM SIMPLE TAPI ADA UMMMPH..

Resepi Nasi Ayam simple, sedap pulak.. hahahahahah puji diri sendirilah nie.. 

Rumah saya tak pernah beli ayam tanpa di potong jadi tak adalah ayam besar. semua saya beli suruh potong kecil. kalau anda cadang nak buat nasi ayam.. beli ayam sekor dan potong 4 bahagian ataupun 6 bahagian aje.

Nak impress kan suami.. mesti setting ala kedai sikit.. baahahahahha..


Perapan Ayam pon sedap




Dah mari salin resepi.. 

NASI AYAM
4 cawan beras (untuk keluarga 4-5 orang)
basuh beras bersih dan toskan

lemak dan kulit ayam (jangan buang.. basuh bersih dan guna untuk masak nasi)
  1. 3 sudu majerin
  2. (bahan tumbuk)
  3. 3 ulas bawang merah
  4. 3 ulas bawang putih
  5. 1 inci halia

* on kan rice cooker anda.. bila dah panas, masukkan majerin.. tumis bahan tumbuk hingga perang.. masukkan lemak dan kulit ayam.. tumis sekali ya.. kemudian masukkan beras tadi dan kacau rata-rata hingga wangi.. memang enak benar bau dia time ni.. .. kemudian masukkan sup dari rebusan ayam.. jangan banyak sangat air takut nasi menjadi lembik.. kurang tak pe.. Ok!! siap nasi ayam!!!! 

SUP
potongan ayam ikut saiz di perlukan

(bahan tumbuk)
  1. 4 biji bawang putih
  2. 2 biji bawang merah
  3. 2 inci halia

  • 1 kiub ayam
  • daun sup
  • daun bawang 
  • bawang goreng
*tak perlu tumis.. didihkan air.. lebur je ayam ngan bahan tumbuk tu.. campak kiub ayam.. masukkan garam.. bila ayam dah masak, tutup api.. keluarkan ayam dan toskan ayam.. sup tu bahagikan ye..separuh untuk masak nasi.. dan selebihnya untuk dimakan bersama nasi ayam.. campakkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan ;)


AYAM
(sebagai bahan utama dalam pembuatan nasi ayam)
  1. Bahan perap
  2. sos tiram
  3. kicap cair
  4. kicap manis
  5. madu
  6. 3-4 titik minyak bijan
Lepas perap/lumurkan.. panaskan minyak.. dan goreng ayam.. tak perlu lama.. sebab ayam dah masak.. sampai nampak cantik je terus angkat.. potong-potong ayam macam kat stall nasi ayam :)

KUAH LADA
  1. 4-5 lada hidup (merah)
  2. 1 biji bawang putih
  3. sedikit gula
  4. sedikit garam
  5. 1/2 sudu kecil cuka
  6. 2 sudu makan cili sos
*blend kesemua bahan.. cili sos tak yah blend dulu pon takpe.. kemudian panaskan periuk.. tambah air dan cili sos (ikut tahap kepekatan masing-masing)


KUAH KICAP
*Guna balance perapan ayam tadi.. campurkan dengan kuah sup.. kalau cair.. tambah lagi kicap manis.. 

Senangkan? InsyaAllah walaupon simple je.. tapi rasa dia mengagumkan.. ok, disebabkan tu juadah untuk berbuka puasakan... rasa tak berapa best kalau menu itu je satu.. so aku buat cekodok bilis.. rangup-rangup makan dengan cili sos.. Acih sorang je hadap berapa ketul.. puas hati tengok semua orang suka ;) aku tak makan pon tak pe.. waaaahhh ibu mithali sangat ni.. hahahaha... 

Boleh refer SINI untuk resepi bangang ni.. tapi semalam aku tambah hirisan daun bawang dan hirisan cili padi... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PERKHIDMATAN & PROGRAM

Label

Manu (1)