Assalamualaikum kepada semua pembaca blog yang di sayangi.
di sini ingin berkongsi satu resipi yang sangat sesuai untuk menjamu para pesakit Demam Denggi. Dengarnya, resipi Sup Ketam ini boleh membongkar panas dan menjadikan darah pesakit Demam Denggi kembali normal seperti biasa. Apa lagi yang di tunggu, jom memasak...
Bahan-bahan lazim untuk memasak Sup Ketam ialah ketam (kalau dapat Ketam Nipah lagi baik), bahan kisar---> halia, bawang putih, bawang merah & lada putih, daun sup, daun bawang, bawang goreng, minyak untuk menumis dan air.
Ketam perlu dibersihkan seperti gambar di atas. Nampak tak??...
Oleh kerana bahan kisarnya sedikit, oleh itu, malas nak kisar menggunakan pengisar. tumbuk saja. Memekak pula kedengaran bunyi bising batu tumbuk berlaga dengan alu lesung.
Kemudian, panaskan periuk. Tuangkan minyak sedikit. Apabila minyak sudah panas, sila masukkan bahan kisar tadi.
Tumis hingga garing seperti gambar di atas ya. Gaul rata-rata.
Kemudian masukkan air putih sedikit. Kuah jangan sampai berladung-ladung. Ingat tu!!
Masukan pula ketam yang sudah dibersihkan.
Apa tunggu lagi, jomlah cuba. Janganlah asyik memasak ketam dengan menu yang sama. Asyik-asyik Masak Lemak, Masak Kari, Masak Sambal dan Masak Black Pepper. Sesekali cuba pula resipi Sup Ketam ini ya pembaca.
Akhir kalam, pastikan ketam itu dicuci bersih dan lada putih wajib ditumbuk dan dimasukkan ke dalam Sup Ketam ini. Wassalam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan